Paasei kleien

Leuk om met pasen een paasei te kleien!

Geen klei in huis? Maak dan zelf klei:

Ingrediënten: – 250 gram bloem – 100 gram zout – 250 cc water – 4 eetlepels citroensap (zodat de klei 1 maand houdbaar blijft) – 2 eetlepels olie – eventueel voedingskleurstof alles goed mengen , Op een laag vuurtje verwarmen, goed blijven roeren totdat er een mooi papje ontstaat. Laten afkoelen en…KLEIEN MAAR!!

tip: een beetje speculaaskruiden erdoor met sinterklaas voor de geur, glitters of cacaopoeder voor de bruine kleur zodat de kinderen koekjes kunnen kleien die net echt lijken!

Natuurlijk kun je dit ook met zout(brood)deeg doen!

Wat heb je nodig:

  • 3 koppen witte bloem.
  • 1 kop zout.
  • 1-1/4 kop handwarm water.
  • 1 theelepel slaolie.

Doe de bloem in een kom, in het midden een kuiltje maken en daar het zout in doen. Het water bij het zout doen en door elkaar gaan mengen. Eerst het zout en dan langzaam steeds meer bloem erbij. Ook de slaolie er nu even doorheen gooien. Blijf het deeg zeker vijf minuten goed doorkneden tot het soepel aanvoelt en je er een gladde bal van kunt maken.
Als het deeg te droog is komen er scheurtjes in, dan iets water toevoegen. Als het nat en plakkerig aanvoelt gewoon iets bloem erbij doen.
Bewaren gaat goed in een afgesloten plastic zak.
Nu kun er paaseieren van maken.
Het afbakken doe je eerst een tijd op 100 graden Celsius en daarna op 125 graden. Afhankelijk van de grootte bepaal je de tijd. (enkele uren!) Het afkoelen laten gebeuren in de oven zelf.

Wanneer de paaseieren goed zijn afgekoeld kunnen ze beschilderd worden.

Je kunt ook verf bij het deeg toevoegen dan zijn ze al gekleurd voordat ze in de oven gaan.

Plaats een reactie